För miljön, plånboken, och framförallt mig själv
Fördelarna med att använda cykel framför bil, buss, tunnelbana etc är för mig otroligt många, och väldigt viktiga. Jag skulle säga att de följande gäller de flesta människorna (även om alla nog prioriterar olika)
- Cykling är otroligt bra för hälsan. Jag skulle kalla det för “snäll” motion. Det sliter inte på kroppen men ger en bra grundkondition.
- Cykla är vid korta resor det snabbaste alternativet (inom centrala Stockholm vet jag inget snabbare sätt att ta sig fram)
- Cykling är miljövänligt. Förutom att gå (vilket kräver mindre utrustning än cykling) så vet jag inget mer miljövänligt sätt att ta sig fram.
- Cykling är det billigaste alternativet. Köp av ny cykel innebär en stor engångsinvestering, men det är intjänat snabbt om man räknar på busskort eller bensin.
För mig är det rätt självklart att cykla. Jag kommer snabbare till jobbet, jag mår bättre och behöver inte tänka på att motionera i övrigt. Jag kan äta mer (mat är fantastiskt) utan att gå upp i vikt. Och pengarna jag sparar kan jag göra mycket roligare saker för än att åka buss (köpa fler cyklar exempelvis).
Vinterpendling
Jag kan inte ansluta mig till gänget som entusiastiskt ger sig ut i skogen på vintern, med hemmabyggda pannlampor och dubbdäck. Men, jag ansluter mig glatt till de cyklister som vägrar ställa pendelcykeln bara för att marken blir vit. Jag hoppas och önskar att det kan bli fler som fortsätter cykla även när snön kommer. I mina ögon finns det ingen anledning att sluta cykla när det blir halt och kallt. Med vinterdäck och varmare kläder så fungerar det minst lika bra på vintern. Och här vill jag poängtera att man inte behöver ge sig till cykelaffärerna och köpa Gore-Tex för 5000:- för att hålla värmen. Alla som åkt skidor har den utrustningen som behövs. Jag kör med vanliga kläder, långkalsonger, skidjacka, skidvantar och tunn skidmössa under hjälmen. Det räcker utmärkt. På vintern går det också att ta i lite mer utan att bli svettig.
Våren 2010 har varit ovanligt snöig i Stockholm. När det faller väldigt mycket nysnö kan det vara svårcyklat innan de hunnit ploga. Det går absolut men man bör ta längre tid på sig och ta större marginaler.
Mina tips för vintercykling:
- Hjälm. Min risk att drutta omkull oförberedd ökade helt klart under vintern.
- Mössa. Har själv en 99:- mössa från Stadium. Viktigt att den täcker öron och är tunn nog att få plats under hjälmen.
- Vantar. Tjockaste möjliga skidvantar, vindtäta är viktigt.
- Dubbdäck givetvis. På min och sambons cykel har vi Nokian W106 som fungerar väldigt bra en normal stockholmsvinter (lite snö, men ibland halt). Våren 2010 med mycket snö så hade jag önskat bredare dubbdäck med möjlighet att använda lägre tryck och få mer grepp.
- Stora marginaler! Om cykelvägen inte har hunnit plogas så lägg dig i bilfilen, och inte i slasket till höger utan i ett väl uppkört hjulspår. Ge inte plats åt bilar att köra om med små marginaler. Det kan bli mycket farligt att ligga i snömodden till höger om bilfilen med bilar som passerar med liten marginal. Jag vill verkligen inte irritera bilister men det känns för farligt när de kör förbi med obefintliga marginaler.
De snöigaste mornarna har cykelturen till jobbet tagit kanske 30-40% längre tid. Men det var ändå en mindre försening än den som drabbade de bilburna eller pendeltågsburna kollegorna.
Det går alltid att cykla!
Jag har en känsla av att många undviker att ta cykeln bara för att dom fått för sig att det inte går. Som att ställa undan cykeln när snön kommer, bara för att man “kan ju inte cykla på vintern”. Och jag tror många tar bilen när de ska storhandla, kanske inte för att de behövs utan för att det är en vana. Jag använder cykelväskor och har kassar på styret när jag storhandlar, på det sättet kan jag utan problem få hem mer mat än jag klarar att planera för att äta upp.
Jag sätter stort värde på att uppleva vädret som det är istället för att använda bil eller buss när det regnar/snöar. Med bra kläder så behöver man varken bli kall eller blöt… Bilen, med rumpvärme, AC och stereo är bekväm. Och ha de bekvämt är ju… bekvämt… Men att cykla ger en helt annan typ av tillfredställelse. Det känns bättre att ha fysiskt presterat något än att bara trycka på en pedal.
… och en del rent okynnescyklande
Och mest av allt förstås, så cyklar jag för att jag tycker det är så roligt. Det finns många aspekter av det roliga med cykling. Det kan vara att cykla snabbt, eller att cykla ljudlöst. Det kan vara att sitta upprätt på en mysig gubbcykel eller försöka se snabbt ut (och vara snabb) på en racer. Eller vara ute i skogen och kunna välja vilken stig som helst, och bara trixa sig fram. Sommarkvällar/-nätter i Stockholm på en cykel är nog några av mina absolut bästa sommarminnen…