Dag 2 – Måndagen 2 juli 2012 – Fort William till Oban

Sträckningen för dag 2 av Skottlandsresan
Sträckningen för dag 2 av Skottlandsresan

Nevis Cycles som vi hyrde cyklarna från hade erbjudit sig att lämna cyklarna vid vårt vandrarhem på söndagkvällen, men vi tyckte det blev bäst att hämta dom i butiken för att få inställningar och utrustning rätt. Så vi packade ihop och vandrade dit efter frukost. Mountainbiking och Downhill i bergen kring Fort William är mycket populärt så samtidigt som vi fick våra hyrcyklar så var det några killar som hämtade ut betydligt tuffare cyklar. Vi fick hjälp med justeringarna av cyklarna fick dessutom med några extra bromsbelägg utifall att, utöver slangen och däckavtagarna som var standard att få med cyklarna. Nevis Cycles kan gott rekommenderas, vi fick mycket bra hjälp och cyklarna var i perfekt skick!

Utanför Nevis Cycles i Fort William, just hämtat ut våra Trek 7.2 FX.
Utanför Nevis Cycles i Fort William, just hämtat ut våra Trek 7.2 FX.

Målet var Oban för att därifrån, dagen efter, ta färja ut till Uist.
Ut genom Fort William fick vi känna på vänstertrafik för första gången, lite läskigt men gick bra. Provianterade på Morrissons där vi också införskaffade “snasklådan” som skulle följa oss hela vägen. Den innehöll från början 12st chocolate chip muffins men skulle under resan ständigt fyllas på med allehanda snask (det är snasket som är bland det bästa med cykelsemestrar).

Följde väg A82 söderut, den var smal och mycket väl trafikerad. Vår närvaro var inte så problemfylld (möjligen tyckte dock bilisterna det). De flesta körde mycket hänsynsfullt. Plan väg med bra asfalt. Dock ofta ganska djupa hål för brunnar etc i kanten av vägen vilket gjorde att man behövde köra ut längre ut i körbanan. Mestadels händelselös transportcykling.

Finfin lunchpaus längs cykelvägen som följde väg A828.
Finfin lunchpaus längs cykelvägen som följde väg A828.

Efter ungefär halva dagens sträckning tog vi av på väg A828 och trafikmängden minskade betydligt. Efter en stund upptäckte vi också en närapå perfekt separat cykelväg som följde A828. Den hade ny fin asfalt och var vackert dragen. Den fanns tillgänglig längs merparten av A828 till Oban. Vid något enstaka tillfälle kollrade skyltningen bort oss på klassiskt Stockholmsmanér men annars gick det bra. Från cykelvägen skymtade vi också Castle Stalker, ensamt på sin lilla ö.

Regnet kom och gick under dagen men tilltog när vi närmade oss Oban så det var mycket skönt att komma fram. Vi bodde på Corran House som kändes som ett lite finare hostel, bra kök och lite finare rum. Bra pub i källaren och skönt vardagsrum att pausa i.

Oban under eftermiddagens provianteringsrunda.
Oban under eftermiddagens provianteringsrunda.
En mycket typisk pubmiddag, detta var precis vad vi behövde!
En mycket typisk pubmiddag, detta var precis vad vi behövde!

Cykelsträcka: 72 km

… vidare till dag 3 av resan!