2012 Skottland – Översikt och dag 1

Övergripande

Fem år efter vår första semester tillsammans som gick till just Storbritannien via tåg så var det dags igen. Det vi hade sett från tågfönstret i Skottland som såg så himla fint ut skulle utforskas ytterligare. Och vad passar då bättre än att cykla? Det går nog att utforska väldigt mycket av Skottland med tåg och buss. Men cykel eller bil ökar ju möjligheterna dramatiskt. Bil är ju inte ett alternativ, så det var dags för en cykelsemester i Skottland!

Väder

Man kan ju fråga sig hur vi tänker när vi lämnar ett land känt för dåligt sommarväder, och reser till ett land med än sämre sommarväder! Men framförallt är Skottland känt för sitt omväxlande väder med alla fyra säsonger inom samma dag. Vår upplevelse var att temperaturerna var lite lägre än hemma i Sverige men vädret annars ganska likt. En av dagarna blev en mycket omväxlande dag, men annars fick vi mest känna på jämngråa dagar.
Det var dock mycket behagligt ur cyklingens perspektiv. 15-20 grader och bara lite soligt passar perfekt för långa cykeldagar.

Förutsättningar för cykelsemester

Dessa noteringar avspeglar ju givetvis enbart de fåtal vägar/sträckor som vi har bockat av, men gissningsvis så är det liknande över även större delar av Skottland.
Det första att notera är givetvis vänstertrafiken men det gick lätt att vänja sig, efter två nervösa rondeller så var vi inne i det (sen får man nervöst vänja sig tillbaka till högertrafik vid hemkomst). Vägarna var generellt av bra kvalitet, även de mindre trafikerade bergsvägarna hade helt okej asfalt. Det var dock bara i undantagsfall som vi fick en vägren att köra på, så merparten av tiden låg vi i bilfilen. Då många av vägarna är slingriga och mycket smala så orsakar det köer av bilar bakom cyklisterna. De flesta bilister var mycket hänsynsfulla och väntade snällt till lämpligt tillfälle för omkörning. Några chansade lite väl friskt och någon enstaka långtradare blev mycket obehaglig när den drog förbi, men det kändes i det stora hela mycket tryggt.

Skottland är bergigt. Generellt kan det nog vara bra att räkna med att cykla lite kortare varje dag än vad man skulle klara i Sverige. Men vi hade dagar som var nästan helt plana också så det beror förstås på sträckningen. Men det är ju för bergen som man åker till Skottland så det var ett välkommet problem.

Böcker och kartor

  • Philips Navigator Scotland (ISBN 978-1-84907-204-5)
    Ringbunden kartbok i skala 1:100 000 eller 200 000 beroende på område, mer detaljerat över de större städerna. Fungerade mycket bra för vägcykling.
  • Footprint Scotland Highlands & Islands (ISBN 978-1-904777-80-9)
    Bra guidebok med beskrivning av öarna, städerna och alla sevärdheter samt en del tips på boenden/restauranger. Täckte hela vårt område.

Cyklarna

Cyklarna var mål för många funderingar tills nära inpå resan. Alternativen var tre: ta med egen tandem, hyra tandem eller hyra singelcyklar. Det första alternativet var krångligt i termer av packning av cykeln, förvaring av förpackningsmaterialet i Skottland, risken att cykeln skadas under flygning etc, men förhållandevis billigt (Norwegian/Ryanair var båda billiga när det gäller att ta med cykel). Hyra tandem på plats var fullt möjligt, vi hittade kanske 5 uthyrare i Skottland med tandem tillgängligt men när vi väl hittat en med tillräckligt bra utrustning och rätt storlek så var den på helt fel plats geografiskt. Enklast var förstås att hyra singelcyklar på plats.

Nevis Cycles i Fort William erbjöd touring-cyklar i form av Trek 7.2 FX med stänkskärmar och pakethållare. Dessutom hade de en samarbetspartner i Inverness så vi behövde inte cykla i en cirkel utan kunde lämna cyklarna i Inverness vid resans slut. Ungefär 1000:- per person blev det för cykelhyra (inkl envägstillägget), då ingick hjälm, lagningssats, lås mm. Cyklarna var knappt använda och de fungerade perfekt hela vägen (förutom en punktering men det lastar vi inte cyklarna för).
Värt att notera är dock att, förutom att skottarna kör på fel sida vägen, så sätter de dessutom bromshandtaget på fel sida styret (dvs frambromsen på höger handtag och vice versa, orsakar lite omvänjning).

Boenden och mat

För boendet blandade vi billiga vandrarhem med något enstaka finare boende för variationen och budgetens skull. De städer/byar vi passerade hade massvis med Bed & Breakfasts, långt många fler än vad som syntes på Internet. Vi är resenärer av den lite mer oroliga typen så vi såg till att boka alla boenden innan avfärd, en strategi med klara fördelar och nackdelar. Flexibiliteten försvinner helt men det är otroligt bekvämt, väl framme vid destinationen så visste vi alltid var vi skulle sova. Mitt i turistsäsongen så verkade ganska många boenden fullbokade på Internet. Men vårt intryck är ändå att man hade kunnat åka helt utan bokningar och sedan fråga runt hos B&Bs när man kom fram, vi såg många “Vacancies”-skyltar i varje stad. Men vi var glada att inte behöva stressa runt och kolla priser på plats.

Men tillgängligheten på boenden varierar kraftigt. Tänker man röra sig i de mycket mer glesfolkade delarna av Skottland gör man nog gott i att kolla upp boendena i förväg ändå.

Vi köpte för det mesta färdigmat i form av mackor eller sallader på närmaste mataffär vid dagens start, och åt längs vägen. Utbudet av färdigmat i skotska mataffärer var ganska likt det svenska, alltså gott om bra saker att välja på. Till middagarna var det givetvis pubar som gällde de flesta kvällarna!

Dag 1 – Söndagen 1 juli 2012 – Stockholm till Fort William

En ur cyklingperspektivet händelselös dag. Tidigt flyg från Arlanda till Edinburgh flygplats. Flygbuss in till Edinburgh city, promenad till stadens bussterminal för buss till Fort William. Bussnätet i Skottland kändes väl utbyggt och smidigt, dessutom billigt om man bokade på nätet i förväg. Men bussresan skrämde oss lite, för trots att bussen åkte på vad som enligt kartan var stora huvudvägar så var det i verkligheten slingriga smala vägar, knappt med plats för två bussar att mötas. Vi kunde inte alls förstå vad det skulle finnas plats för cyklister på dessa vägar.

I Fort William hade vi bokat plats hos Fort William Backpackers, ett enkelt men väldigt mysigt vandrarhem. Nog ett av de mysigaste längs resan, beläget i ett sött hus på en kulle, nära stadskärnan. Det var en av resans soligaste dagar. Middag på pub längs Fort Williams huvudgata, sen promenad och läggdags.

Fort William i kvällssol, en trevlig liten stad.
Fort William i kvällssol, en trevlig liten stad.

Cykelsträcka: 0 km

… vidare till dag 2 av resan!