Dag 2 – Måndagen 1 augusti 2011 – Tallin till Paldiski

Dagens etapp längs kusten från Tallin till Paldiski
Dagens etapp längs kusten från Tallin till Paldiski

Vi anlände till Tallin under förmiddagen och irrade oss ut genom hamnområdet som hade fyllts av kryssningspassagerare. Första målet var att hitta en bokaffär och mataffär för att skaffa karta och lite proviant. Hade läst tidigare att kartböcker var mycket billigare på plats men det visade sig ha varit billigare att beställa hem de till Sverige via Internet istället. Vi hittade en shoppinggalleria centralt som hade både mat och kartor. Lite mer irrande runt i centrala Tallin och insmörjande med solkräm, sen började vi sikta mot dagens mål: Paldiski.

Paldiski som vi kunnat läsa om på Hans Fredrikssons hemsida “Sällsamheter” skulle vara en av världens minst sevärda platser, vilket i sig gör den väldigt sevärd (motsägelsefullt det där). Så länge vi höll oss längs stora vägarna in/ut ur Tallin så var det bra cykelvägar längs med bilvägen. Snabbaste vägen med bil hade varit att köra inne i landet, via Keila och sedan till Paldiski. Men vi valde den mindre och troligen mycket finare vägen som följde kusten. Direkt vi lämnat centrala Paldiski så fick vi cykla långt på separat mycket fin cykelväg dragen en bit bredvid bilvägen. En cykelväg mycket finare än vad som går att hitta i Stockholm. Det känns som om det finns en stor satsning på cykelturism här.

Jag på den vackra cykelvägen ut genom Tallins nordvästra förorter.
Jag på den vackra cykelvägen ut genom Tallins nordvästra förorter.

Kustvägen kan verkligen rekommenderas. Det var mycket lugn biltrafik och det fanns några ställen att stanna på med mycket vacker utsikt. Under hela dagen cyklade vi egentligen bara upp för en backe. Resten av dagen (och av Estland skulle det visa sig) var i princip helt platt. Så det var lättcyklat och gick bra att hålla ett normalt tempo. Vid Kloogaranna tog vi en chansning och svängde av stora vägen, ner mot vattnet för att hitta lunchplats. Vår förvåning var stor när vi plötsligt hamnade på en mycket fin sandstrand. Puttade ut cyklarna genom sanden och satte oss på en sanddyn och knaprade i oss lite mackor och konstiga sallader vi köpt i Tallin. Rasmus hittade energidrycken “Dynamit” som inte kan rekommenderas så värst starkt. På väg upp genom Kloogaranna la vi märke till en sak som skulle bekräftas på flera ställen, det var mycket populärt med nästan ironiskt mycket kameraövervakning av privata hus. Ett hus vi cyklade förbi hade kameror i varenda hörn av huset så ingen skulle kunna passera obemärkt.

Rasmus på en sanddyn vid Kloogaranna, lunchpaus.
Rasmus på en sanddyn vid Kloogaranna, lunchpaus.

Väg 8 ledde oss smidigt till Paldiski där vi hade sett ut ett hotell sedan innan. Framme vid den adressen kunde man verkligen inte tro att det var ett hotell. Ingen gick att få tag på i det slitna huset men vår karta hade ett till boende markerat i Paldiski. Det var Hotell Valge Laev med personal som enbart talade ryska (och antagligen estniska). Bokningen blev lite förvirrad men gick bra (med hjälp av telefonsamtal till personalens engelsktalande kollega, och lite Google translate). 45 Euro för stort dubbelrum med bastu var inget att fundera över! Vi märkte sedan att vi delade hotellet med ett flertal svenskar, troligen på affärsresa.

Vårt hotell i Paldiski, Valge Laev, med tydligt nautiskt tema överallt. Vi fick kaptenshytten!
Vårt hotell i Paldiski, Valge Laev, med tydligt nautiskt tema överallt. Vi fick kaptenshytten!

Eftermiddagen och kvällen ägnade vi åt sightseeing av Paldiski. Denna stad var mycket besöksvärd och definitvt en av de mer minnesvärda platserna på resan! De fördomar jag hade om Estland innan resan passade allra bäst in här, både när vi cyklade genom den centrala delarna och utkanterna. Stora hyreshus med förfallna fasader och balkonger men som var fullt bebodda. Utanför staden fanns stora, tidigare väldigt fina byggnader, som nu sakta höll på att tas över av naturen.

Ett vanligt hyreshus i Paldiski (såhär såg det också ut här och var i Estland).
Ett vanligt hyreshus i Paldiski (såhär såg det också ut här och var i Estland).
Klipporna vid udden utanför Paldiski.
Klipporna vid udden utanför Paldiski.
En fin julhälsning nere vid Paldiski hamn. Paldiski har varit en hemlig atomubåtsbas.
En fin julhälsning nere vid Paldiski hamn. Paldiski har varit en hemlig atomubåtsbas.

Middag hittade vi på Tavernan nere vid hamnen och tågstationen, Paldiskis äldsta krog. Vi åt tre rätters middag för totalt 21 Euro för oss båda två, helt okej!

Sträcka: 80km varav transportsträckan Tallin – Paldiski var 51km, resten var turistande i Tallin och Paldiski.

… vidare till dag 3 av resan!