Cykelsemestrar och reseberättelser

Att turista som cyklist börjar kännas mer och mer som det perfekta sättet att ha semester. Både jag, min sambo Hanna och de flesta av mina vänner tycker om att vara hyfsat aktiva under semestrarna.

Att ta sig runt på cykel gör att man kommer långt (ja, relativt långt i alla fall) samtidigt som man får uppleva allting längs med vägen och mår bra. Väl framme vid dagens destination kan man äta massvis utan dåligt samvete, och så sover man gott!

Min förhoppning är att skriva ned korta berättelser om de resor vi gör för att kunna ge lite tips och inspiration till andra. Kort sagt så skulle jag verkligen varmt rekommendera cykling som semesterform på alla sätt. Spontant upplever jag att det är mycket hets kring utrustningen när det kommer till cykelsemestrar. Men det allra viktigaste är att se till att kom iväg istället! Tekniska problem löser sig alltid. Köp inte en dyr specialtouringcykel, kör på den som du cyklar på oftast så är ben, knän och rumpa vana från start.

På en av de senare cykelsemestrarna med Hanna så stötte vi på en mycket rolig tant. Hon var cykelentusiast ut i fingertopparna och tyckte det var mesigt av oss att bara ta drygt 10 mil per dag. Hon tog normalt 15-20 mil per dag på sin gamla tantcykel när hon skulle besöka vänner runt om i landet. Hann hon inte fram i tid så satte hon upp sitt tält hon hade med sig. Fick hon tekniska problem så vinkade hon till sig hjälp (hon hade inte aning om hur man lagar en punktering). En äkta “det löser sig”-person…

Så grundtipset, se till att komma iväg! Lite mer konkreta tips kanske tillkommer här senare.
Resorna

2014 Norge

thumbnail_norwayAtt Norge är vackert och backigt det hade vi ju hört förut, men knappast insett hur fantastiskt bra och sant det var! Riktig bergscykling fanns mycket närmare än vad vi trodde innan!

2012 Skottland

thumbnailEn tågluff fem år tidigare hade gett oss mersmak för Skottland, men vi behövde komma ut på landsbygden och då blev det såklart en cykelsemester! Vackra landskap och ett trevligt folk gjorde det till en mycket fin resa!

2011 Estland

thumbnailEn spännande och annorlunda cykelsemester under slutet av sommaren 2011. Jag och min vän Rasmus besökte nordvästra delen av Estland inklusive Dagö. Vackra vägar, lite trafik, trevliga människor och halva priset mot Sverige. En resa väl värd att rekommendera!

2011 Södermanland & Västmanland

thumbnailEn tur för att se vad vi kan hitta “runt knuten”. En sommarsemester på fem dagar och 51 mil med vår nya Orbit-tandem. Turen blev fantastiskt tack vare bra vägar, perfekt väder, trevliga människor och en snäll cykel.

2010 Gotland

En femdagarstur på totalt ungefär 25 mil, min och Hannas första cykelsemester. En klassisk svensk sommarsemester med cykel på gotland. Jag hade nyss renoverat vår gamla Crescent Tandem så detta blev dess eldprov!