Orbit Routier Sport

Status: Ihopbyggd och provkörd i april 2011. Några småsaker som behöver bytas/justeras, annars mycket bra!
Märke: Orbit
Modell: Routier Sport
Köpt hos: JD Tandems

Vår Orbit Routier Sport 26" på premiärturen, vid Drottningholms slott för en glasspaus.
Vår Orbit Routier Sport 26″ på premiärturen, vid Drottningholms slott för en glasspaus.

Vår tidigare tandem, Crescenten från mitten av 70-talet, gav väldigt mycket mersmak under cykelsemestern på Gotland. Men den bjöd på jobbig sittställning både för kapten (personen fram) och stokern (personen bak), och de tre växlarna kändes ganska begränsat stundtals. Så tanken på en ny tandem odlades under vintern 2010/2011 och till slut insåg vi att det var dags att börja leta!

Tandem-marknaden tycktes dock vara mycket svalare än vad som kunde väntats. I Sverige kunde de flesta cykelfirmor ta hem tandem, men då bara från ex Cannondale och till mycket höga priser. Efter mycket sökningar och läsning visade det sig att tandemcykling var mycket större i Tyskland och framförallt England. Två märken som verkade ha mycket fina cyklar var Thorn och Santana men båda hade startpriser över vår tänkta budget (Thorn verkade starta kring 25kSEK och Santana högre).

Glädjande hittade vi en engelsk butik, JD Tandems, som hade fått goda omdömen på en engelska tandem-sida, och de hade tandemcyklar i alla prisklasser. Efter mycket mailkommunikation med Ruth så hade vi fått hjälp att bestämma oss för en Orbit Routier Sport med 26″-hjul (48-ekrade utan extra kostnad). John på JD Tandems byggde vår cykel, provkörde den och plockade sedan ner den mycket noggrannt och packade den fint för att skeppas till Sverige. Två veckor efter beställningen hade vi kartongerna i garaget och kunde montera ihop den på några timmar, inga transportskador eller saknade delar, allt var perfekt.
Så jag vill verkligen rekommendera Ruth och John på JD Tandems till de som letar ny tandem, de var mycket hjälpsamma till oss!

I stora drag ser vår utrustning ut såhär:

  • Ram: Orbit Routier, Svart, 22/18
  • Hjul: 48-ekrade 26″, Orbit-nav, Alex-fälgar och DT-ekrar
  • Bromsar: Tre bromsar (bra med en extra i långa nerförsbackar då tandemen blir tung med två personer). De primära är: Shimano V-broms fram och Tektro mekanisk skivbroms bak, och reservbromsen är en Shimano V-broms bak. Reservbromsen kan också användas som parkeringsbroms. Dess reglage ställs i ett givet läge och stannar där.
  • Växlar: Shimano Deore fram/bak/reglage
Bakhjulet på vår Orbit Routier Sport. Skivbroms och det speciella bakre vevpartiet syns. I överkant syns också reservbromsen, den bakre V-bromsen.
Bakhjulet på vår Orbit Routier Sport. Skivbroms och det speciella bakre vevpartiet syns. I överkant syns också reservbromsen, den bakre V-bromsen.

I skrivande stund (april 2011) så ser vi mest fram emot sommaren och många turer på denna. Nu närmast i kristihimmelsfärdshelgen då det blir en flerdagarstur norr om Stockholm.
Skriv gärna om ni vill prata lite tandem eller har några funderingar!