ROSE PRO DX CROSS

Modell: Rose Pro Dx Cross 2000
Utrustning: Shimano 105 växelsystem, Avid BB7 mekaniska skivbromsar med 160 mm skiva fram och bak, crosshjul Mavic CrossOne med Racing Ralph-däck, Compact vevparti (50/34), stänkskärmar SKS Bluemels 45 mm.
Vikt komplett (ca): 9,5 kg (i sommarskrud).

Under hösten 2013 ägnade jag lite av fritiden att leta upp den perfekta cyclocrossen. Som andra cykelentusiaster/-idioter var också jag övertygad om att det är denna typ av cykel som är den ultimata lösningen på allting. Snabb som en racer men tålig som en mountainbike, eller kanske inte riktigt något av dom egentligen. Många aktiva landsvägscyklister har en cross vid sidan om för den skitigare säsongen och för att dom har utrymme för breda däck eller dubbdäck och stänkskärmar. Min grundtanke är att det ska bli en mer flexibel och praktisk cykel än min tidigare racer, utan att för den delen vara långsammare eller tråkigare.

Stora tyska kartonger med roligt innehåll i, till ett redan överfyllt garage.
Stora tyska kartonger med roligt innehåll i, till ett redan överfyllt garage.

Tyska cykelmärket Rose hade en grundmodell som hade fått mycket bra omdömen och hade väldigt bra utrustning för pengarna. Så efter mycket velande och funderande blev det en beställning med lite modifieringar från originalutförandet. Efter lite väntetid på delar så skedde leveransen mycket smidigt och en stor kartong fanns i garaget. Monteringen var mycket enkel och allt var bra inställt direkt från start, bara att ut och köra.

Monterade stänkskärmar SKS Bluemels 45 mm i mattsvart vilket passade mycket fint mot cykeln. När det är stökig cykling så svajar skärmarna litegrann och tar emot däcken men det är inget som stör nämnvärt. Skärmarna förvärrade dock tåöverlappet med framhjulet (att tårna kan ta i framhjulet när foten är rakt fram och man svänger) vilket gav några överraskningar i låg fart innan man vant sig.

Kungen ville passa på att få se på den nya fina cykeln så bäst att cykla förbi på premiärturen.
Kungen ville passa på att få se på den nya fina cykeln så bäst att cykla förbi på premiärturen.

När våren närmade sig så beställde jag ett lätt hjulpar med smala fälgar som passar för racerdäck. Utbudet av hjul var mycket mindre än för racercyklar då fäste för bromsskiva krävdes. Valet föll på ett paket från superlight-bikeparts.de med Novatec-nav och H Plus Son Archetype-fälg. Hjulen har funkat helt OK men bygge/leverans tog lång tid. De är byggda med låg vikt i fokus vilket i mitt fall kanske var onödigt. Body i aluminimum gör att kassett-klingorna äter sig in i godset litegrann.

Jo det går alldeles utmärkt att cykla cross (på asfalten) uppför Italienska berg.
Jo det går alldeles utmärkt att cykla cross (på asfalten) uppför Italienska berg.

Som ett led i att kunna träna landsväg även under kalla halvan av året så skaffade jag ett par Bar Mitts för bockstyre (köpte även för rakt styre till pendlarcyklarna). Dessvärre hittade jag ingen svensk affär för dessa perfekta produkter så det blev köp via eBay. Cykeln ser lite udda ut med dom på men dom tar bort all kylande fartvind från händerna (vilka jag alltid fryser om annars). Med dessa kunde jag köra utan handskar trots att det bara var några få plusgrader. Det fungerar bra att använda växel- och bromshandtagen men förstås svårt/farligt att sitta nere i bocken då man måste krångla in händerna i Bar Mittsen för att kunna bromsa.

Skruden för vinter och tidig vår. Inga stilpoäng men många funktionspoäng.
Skruden för vinter och tidig vår. Inga stilpoäng men många funktionspoäng.