Gammelracer – Egenlackerad

Status: Ivägsåld. Dessförinnan vardagsrumsprydnad och fin glidarcykel.
Modell: Tyvärr okänd. Tråd på happymtb.org för försök till ramidentifiering.
Utrustning: Genomgående Campagnolo. Bakväxel Campagnolo Nuovo Record märkt “Patent -73”.

Gammelracern våren 2009, vid stadshuset i Stockholm.
Gammelracern våren 2009, vid stadshuset i Stockholm.

Detta var min första racer-liknande upplevelse. Köpte den begagnad våren 2008, den var då tråkigt penselmålad. Körde den så första säsongen innan jag plockade isär allt och lackade om den, en beskrivning av den processen har jag lagt här. Vintern 2008/2009 köpte jag också ett par hjul för singlespeed/fixed gear för att prova detta.

Gammelracern som fixed gear.
Gammelracern som fixed gear.

Nylackad och med nya mediumprofilhjul så tycker jag den blev otroligt vacker. Körde den som fixed gear några cykelturer men ska jag vara ärlig så skrämde det mig en del. Var en skön känsla, och väldigt lätt att kontrollera cykeln stillastående. Men jag höll på att kastas av några gånger vid plötsliga inbromsningar. Kanske provar igen i framtiden.

Men som singlespeed så var den helt fantastisk. Man kan tycka att cykling är tyst, men för mig hade jag aldrig upplevt så tyst cykling som detta. Det är stor skillnad på nästan tyst cykling, och tyst cykling.

Hjulparet för singlespeed/fixed gear såldes dock iväg och cykeln återfick sina växlar igen. Tycker det var för fina komponenter för att inte få höra ihop med cykeln. Använde den så ett tag men tyckte aldrig riktigt om att träna på den. Men för att pendla på vackra sommardagar, och åka och köpa glass med, så var den otroligt trevlig.

Bakväxeln - Campagnolo Nuovo Record.
Bakväxeln – Campagnolo Nuovo Record.
Växelreglagen - Campagnolo.
Växelreglagen – Campagnolo.
Framväxeln - Campagnolo.
Framväxeln – Campagnolo.

Platsbristen i garaget gjorde dock att den fick säljas iväg. Hoppas den får leva vidare länge.