Columbus Navigare

Status: Ivägsåld till Stockholmsyngling som kan få en bra start på cykelkarriären.
Modell: Columbus Navigare
Utrustning: Genomgående Campagnolo Centaur, Mavic Ksyrium Elite hjul, Shimano SPD-SL-pedaler.
Vikt komplett (ca): 9,4 kg.

Bild från sommaren 2013, uppdaterad med ny styrlinda, vajrar och däck.
Bild från sommaren 2013, uppdaterad med ny styrlinda, vajrar och däck.

Denna racer köpte jag tidigt under våren 2009. Snön låg fortfarande djup men jag hade, av anledning jag inte minns, bestämt mig för att jag skulle prova att ha en racer. Så jag lånade föräldrarnas lastbil och åkte till säljaren. Provade cykeln hemma hos honom genom att provsitta den lutandes mot hans spis (i efterhand kanske det inte var så vetenskapligt). Men denna cykel blev definitivt startskottet för en ny del av mitt cykelintresse.

I skrivande stund, 2013, så har lite av dess delar bytts, men jag är fortfarande övertygad om att cykeln är snabbare än mig själv, alltså behöver jag ingen tuffare. Det ändrar sig säkert när ett bra erbjudande dyker upp, men ändå.

Racern på Färingsö, augusti 2009, vattenpaus.
Racern på Färingsö, augusti 2009, vattenpaus.

När jag nyss hade köpt den så var den verkligen en helig ko i garaget. Jag vågade inte ens försöka skruva på den. Lite av den respekten har som tur var släppt med tiden och vissa saker har behövts gå igenom.

Men första cykelturen med denna racer, 2009, kommer jag faktiskt fortfarande ihåg. Det var en väldigt annorlunda känsla att få så snabb respons när man ökade trycket på pedalerna lite. Jag har själv lite svårt att, på ett sakligt sätt, förklara varför en lätt och fin racer gör så stor skillnad för cykelupplevelsen, men det gör det.

Racern vintertid.
Racern vintertid.