Serious Intention Gates

Modell: Serious Intention Gates
Utrustning: Shimano Alfine 11-växelnav, Gates Carbon Drive CDC remdrift, Shimano BR-M765 hydrauliska skivbromsar med 180 mm skivor, Abus Bordo 6000 ihopvikbart lås, SKS longboard stänkskärmar (45 mm), Hebie 663 stöd (behövde filas till en del för att passa).
Vikt komplett (ca): 13,3 kg.

Serious Intention Gates med Alfine 11 växelnav.
Serious Intention Gates med Alfine 11 växelnav.

 

Uppdatering efter att ha pendlat några månader på den:

Väldigt trevlig och smidig cykel som uppfyller mina förväntningar. Alfine 11-navet sköter sig bra men det dröjer bara några veckor mellan justeringarna av växelvajern. Vartefter vajern töjer sig och justeringen blir lite off (riktmärkena missar varandra med ca 1 mm) så börjare jag märka hack vid växlingarna. Kombinationen av ny vajer och ett intensivt växlande i stadstrafik gör nog sitt för att töja vajern.
Utrustningsmässigt så fungerar skärmarna SKS longboard mycket bra men deras längd gör dom också lite tyngre och mer benägna att vobbla när man kör på dåligt underlag så de stöter i däcket. Framskärmens längd gör också att man riskerar att slå i den när man kör ner för högre trottoarkanter. Låset Abus Bordo fungerar utmärkt och sitter framförallt otroligt bra när det inte används. Och ibland är det något så litet som ett bra stöd som blir ett glädjeämne i vardagen. Så trött på rappliga pinnar som gör att cykeln står och vinglar… Nästa investering är en kortare styrstam och till våren en korg! Om det ändå fanns ett bättre utbud av bra cykelkorgar!

Uppdatering efter ungefär 1½ års pendling

Nu, våren 2016, har jag kört denna Serious Intention Gates i drygt 1½ år och två vintrar och har haft lite problem men mycket har också funkat OK.

  • Remdriften är fantastisk. Inga problem än så länge. Ibland kan den göra lite ljud men då är det bara att tvätta av med vatten och diskborste. Inget jäkla oljande eller brunrostiga kedjor.
  • Alfine 11-navet fungerar hyfsat. Växelinställningen är känslig och även vid perfekt inställning så kan det komma hack/smällar mitt i trampandet (inte i nära anslutning till växling). Kanske ett sånt hack varannan mil eller så.
  • Första vintern hade jag missljud från navet och körde igång oljebyte. Blev en smula förvånad när det visade sig att navet inte hade någon olja i sig alls. Antingen läckage eller måndagsexemplar från Shimano/Bikester. Gjorde några snabba oljebyten för att skölja ur metallspånen.
  • Andra vintern kom liknande missljud men i mycket mindre omfattning. Klart värst de kallaste dagarna, kring -10 grader. Antar att Shimanos olja inte har viskositet anpassat för svensk vinter. Får se hur mycket olja navet har när vårservicen blir av. Hoppas det inte läcker.
  • Den interna vajerdragningen är snygg men ger rätt mycket huvudvärk vid vajerbyte. Den är dragen väldigt tajt vid vevlagret och dess excentriska hylsa. Tror det är en stor del av anledningen till mina växlingsproblem.
  • Originalbromsarna, Shimano BR-M395 är deras absolut enklaste och efter 1 års pendlande hade jag de mest otroliga skrikljuden från både fram- och bakbroms. Genom att bränna ur beläggen med varmluftspistol och göra rent oken så var det tyst ett tag innan skriken återkom. Efter en del undersökande visade det sig att både oken läckte olja på beläggen. Bikester var sjyssta och drog av originalbromsarnas värde vid köp av nya SLX-bromsar (BR-M765). De har nu rullat ungefär ett halvår och fungerar hur fint som helst! Tysta och tar väldigt bra. Har köpt samma uppsättning till fruns Scott Sub 20.
  • Ovanstående var ju mest gnäll men det finns mycket som fungerar bra också! Cykeln känns i stort bra men just vajerdragningen kändes väldigt klantig och förhoppningsvis något som kunde undvikits med att köpa från något av de störra märkena.

 

 


 

Att ständigt drömma om nya cyklar är ju en del av cykelintresset. Och att drömma om den perfekta pendlarcykeln är något man gärna ägnar sig åt minst två gånger om dagen (till och från jobbet), den där cykeln som har allt. Framme vid målet (den perfekta cykeln alltså, inte jobbet) är man väl aldrig (som tur är), men denna cykel är ett väldigt långt steg på vägen.

Jag har länge haft letat efter begagnade cyklar med Alfine-nav men marknaden är ganska liten. Alfine är de finaste växelnaven från Shimano. Under dessa i pris/kvalitet finns Shimano Nexus som sitter på massvis av standardcyklar. Även de (speciellt Nexus 8) är bra nav. Alfine finns som 8- och 11-växlat där det är ganska stor skillnad i uppbyggnad, pris och prestanda. Alfine 8 verkar vara ett riktigt bra nav med bra rekommendationer, men 11 ska vara ännu några snäpp högre verkningsgrad och större växelomfång. Service av Alfine 11 är också mycket enklare än för Alfine 8. Ska man hitta växelnav av högre kvalitet än Alfine 11 så är det (såvitt jag vet) Rohloffs 14-växlade nav som gäller, men då pratar vi en prislapp för navet som slår hela denna cykeln. Rohloff sitter på många cyklar som rullat runt jorden, så det är ytterligare en nivå uppåt.

Alfine 11-navet. Som bonus så ser man växeljusteringsmärkena i linje, så den står tydligen på 6e växeln.
Alfine 11-navet. Som bonus så ser man växeljusteringsmärkena i linje, så den står tydligen på 6e växeln.

Alfine-navet rekommenderas att servas efter 100 mil och sedan var 500e mil (eller vartannat år), oftare om det körs i skitig miljö. Dessa rekommendationer brukar ju vara åt det försiktigare hållet. För min del ska jag försöka serva en gång per år så blir det nog lagom. Servicen är extremt enkel. Navet har en oljeplugg och servicen är i stort: töm ut gamla oljan, skölj med lite ny olja, fyll med ny olja. Pedanterna plockar givetvis isär navet men så långt kommer jag nog inte gå.

Cyklar med denna utrustning hamnar ofta nånstans mellan 15-20 kSEK men denna dök upp på en väldigt bra rea på en internetbutik så jag slog till. Det enda tveksamma var märket på ramen vilket jag aldrig hört talas om tidigare och det var svårt att hitta information om det. Men kvalitetsinstrycket har varit mycket gott så långt. Troligt är att också detta märkets ramar görs i samma stora fabriker som de andra mer välkända märkena. Och skulle det ändå vara något konstigt med ramen så får jag köpa en ny lös ram och flytta över all bra utrustning.

I jakten har jag bland annat haft koll på dessa cyklar (tips för andra som vill ha något liknande):
Rose Activa Pro, Scott Sub 10, Charge Grater 3, Ghost TR5200, GT Eightball 2, On-One Pompetamine, Genesis Day One, BMC Urbanchallenge, Radon Skill, Specialized Source, Nishiki Pro Eight, Cube Editor, Cube Hyde Race.

Drivlinan bestående av Gates remdrift av modellen Carbon Drive CDC. På bilden syns också låset, Abus Bordo 6000 som viks ihop och förvaras mycket smidigt på ramen.
Drivlinan bestående av Gates remdrift av modellen Carbon Drive CDC. På bilden syns också låset, Abus Bordo 6000 som viks ihop och förvaras mycket smidigt på ramen.

Något som jag länge både längtat efter och varit lite tveksam inför är remdrift. Dyrt och lite konstigt. Största rädslan är ju förstås var man får tag på en ny rem om några år? Men Gates är det största företaget för remdrift till cyklar (och andra fordon/utrustningar) så jag tror det kommer gå bra att hitta på nätet långt framöver. Till cyklar har Gates flera typer av remdrift, bland annat CDC (på denna cykel) och CDX där den senare är att rekommendera på alla sätt om man kan välja. CDC satt dock även på Scotts populära Sub 10 så jag tänkte att den får vara gott nog för detta priset. CDC styr remmen med sidoväggar (på ena sidan på vevpartiet och andra sidan på bakre drevet). CDX är förbättrad med en mittenstyrning. CDX skall gå tystare, remmarna ska ha längre livslängd, de skall vara mindre känsliga för linjeringsfel och kräva lägre remspänning (vilket skonar vev- och hjullager. Så när min CDC-rem har slitits ut så ska jag överväga att byta alla delar till CDX.

Nu ska jag inte få det att framstå som att CDC är ett dåligt system, det är tvärtom ett toppensystem! Men när det kommit en uppgraderad version så vill man ju så gärna ha den istället… (typiskt).
Med remdrift är spänningen mer känslig än för kedja. Det finns specialverktyg (förstås) för att mäta spänningen men Gates har dessutom släppt en app till iPhone som med mikrofonen mäter remmens resonansfrekvens och ger ett humm om spänningen. Synd att jag inte äger en iPhone. Man vill ha spänningen tillräckligt hård för att inte kugga över men inte för hård då det sliter på lagren.

Växelreglaget till Alfine 11-navet samt det hydrauliska bromshandtaget för BR-M395-bromsarna. Handtagen utbytta till lock-on-handtag från SRAM.
Växelreglaget till Alfine 11-navet samt det hydrauliska bromshandtaget för BR-M395-bromsarna. Handtagen utbytta till lock-on-handtag från SRAM.

I skrivande stund har jag bara pendlat på den i några veckor. Har inte helt vant mig vid den fina tanken att man kan växla stillastående vid rödljus. Cykeln går fint och helt tyst. Växlingen fungerar fint för det mesta men ibland har jag fått navet att hacka/smälla till lite, som att växlarna inte greppar. Försöker hålla vajern perfekt justerad så vet inte riktigt vad det beror på.
Alfine 11 är såpass tätstegat att jag i stadstrafik (mycket start/stopp) ofta får göra dubbelväxlingar (vilket går bra med växelreglaget) då det annars blir för små steg. Men de täta stegen uppskattas stort när man är ute på längre turer.

Kombinationen av Alfine 11-nav och remdrift var det som gjorde att jag köpte cykeln. Den kombinationen ska ju i princip nå drömmen av en underhålls- och kladdfri cykel med bra prestanda. Istället för att smörja, kladda och försöka rengöra en kedja så kommer rengöringen bestå av att spola av remmen med vatten.