DBS Classic

Status: Med visst vemod så såldes den under våren 2015 eftersom jag ersatt den med min lite modernare pendlare. Nu rullar den som pendlarcykel med barnstol på i södra Stockholm. 800:- skänktes till Stockholms Stadsmission.

Modell: DBS Classic
Utrustning: 21vxl, Shimano. Biltemahjul, -kedja, -kassett & -stänkskärmar. Cantileverbromsar med Biltemabelägg. Korg fram och pakethållare bak. Hemmagjord egolapp. Sommardäck: Schwalbe Marathon, Vinterdäck: Nokian W106.
Vikt komplett (ca): 17,6 kg.

Uppdaterad bild från september 2011. Nu utrustad med korg från Wald och en lite kortare egolapp.
Uppdaterad bild från september 2011. Nu utrustad med korg från Wald och en lite kortare egolapp.
Pendlaren, juni 2010. Med stänkskärmsförlängningen som räddar vevparti och byxben vid regn.
Pendlaren, juni 2010. Med stänkskärmsförlängningen som räddar vevparti och byxben vid regn.

Denna kan jag skriva mycket kärleksfullt om. Den är varken lättast, snabbast, snyggast eller bekvämast. Men den har någon mystisk attraktionskraft som en Volvokombi. Trots att jag bara ger den Biltema-delar så vägrar den ge upp. I några års tid har den tagit mig fram och tillbaka till jobbet året om, i från -20 till +30°C.

Min far köpte den för många många år sedan. Han använde den sporadiskt tills min bror tog över den och pendlade med den i några år. Sen tog jag över den och har pendlat med den i ytterligare några år. Det börjar bli en cykel där de flesta delarna är inne på andra generationen nu. Förutom uppenbara slitdelar (kedja, kasett, bromsbelägg & däck) så har hjul, stänkskärmar, vevlager, växelreglage, bakväxel, pedaler och sadel bytts ut. Denna pendlarcykel föregicks av Gammelpendlaren.

En liten kul detalj är att styrstammen har integrerad cykeldator. Detta känns som en mycket smart lösning då datorn alltid är med och samtidigt svår att stjäla. Kanske har detta lett till hållfasthetsproblem dock då jag inte sett några andra cyklar med liknande lösning.

Stänkskärmsförlängningen (även kallad egolapp) är jag speciellt glad över, gjorde en beskrivning av den under Meckarguider: Stänkskärmsförlängning.

Långsiktiga målet är egentligen att ha en skruttigare cykel till pendling och använda denna till cykelsemestrar. Men jag tror denna cykel får vara både och, annars kommer det bli för många cyklar i garaget!