Focus Raven 6.0

Modell: Focus Raven 6.0, årsmodell 2012.
Utrustning: Fram-/bakväxel Shimano Deore XT, växelreglage Shimano SLX, bromsar Magura MT2, gaffel Rock Shox Reba RL 100 mm, hjul Concept EX, däck Continental XKing 2.4″ och 2.2″.
Vikt komplett (ca): 12 kg.

Efter att ha sålt iväg min Trek 4500 så dröjde det förstås inte länge innan huvudet spårade in på att man kanske borde ha en mountainbike igen. Debatten mellan 26″ och 29″-hjul hade gått varm sedan länge, och alternativet 27.5″ hade dessutom slängts in. Under sensommaren 2013 när vi cyklade Karlstad XC fick jag låna en riktig lyxcykel, en Allebike 29″ tävlingshardtail. Och nog för att den var fantastisk på många sätt men jag tänkte att nu när 26″ var “ute” så skulle det gå fint att hitta en bra sådan till bra pris begagnad. Dessutom är jag en konservativ person och en MTB ser faktiskt mycket snyggare ut med 26″ hjul!

Focus Raven uppställd under Essingeleden.
Focus Raven uppställd under Essingeleden.

Efter en hel del surfande bland begagnade cyklar så dök en fin Focus Raven 6.0 av 2012 års modell upp. Att min första kolfibercykel skulle vara en mountainbike var lite oväntat men nu råkade det hända. Den har varit en väldigt trevlig bekantskap så långt. Övergripande intrycket är att det snålats en del på hjulen så om jag stöter på något bra begagnat par så kanske de uppgraderas.

Då jag inte är så värst teknisk så föredrar jag lite enklare terräng och då passar en hardtail utmärkt. Men under lopp såsom Lida Loop och annan stökig Stockholmsterräng så skulle en fulldämpad nog hjälpt lite. Då jag fegar med ganska högt däckstryck så blir det väldigt skumpigt.

På träningstur. Fornstigen ute på Lovön i Stockholm.
På träningstur. Fornstigen ute på Lovön i Stockholm.

Det känns väldigt trevligt att kunna variera cyklingen med mountainbike igen. Det är kanske inte mitt största cykelintresse men jag uppskattar den tekniska lekfullheten (även om jag har stora tekniska brister).