
Någon form av tvåhjulig lastcykel hade jag drömt om under ganska många år. Var nog omkring 2010 som jag började reagera på att cykelbud började köra på Bullitts. Sen har antalet lastcyklar växt väldigt mycket i Stockholm de senaste åren och är nu inget speciellt konstigt att se i stan. När vi väntade barn under våren 2016 så kände jag att jag äntligen fått den ursäkt jag behövde för att börja göra verklighet av drömmarna!
Denna Bullitt har jag byggt själv (ja, inte ramen då, men allt annat). Jag kände att jag hade koll på det mesta inom cykelbygge förutom att bygga ihop hjul från grunden, så det blev läxan för detta projekt. Innan starten så var jag själv inställd på, och fick höra från andra, att bygga själv skulle bli dyrare än att köpa komplett. Men med bra planering så kunde jag köpa i princip allt nytt (tog bara några småsaker ur mina bra-att-ha-lådor) och ändå hamna lite under vad motsvarade cykel skulle kostat komplett. Och då fick jag många av detaljerna precis som jag ville ha dom direkt istället för att köpa en kompromiss och sen behöva byta del för del…

Tankar inför bygget
Gates remdrift och Alfine 11-växelnav hade jag kört med i 2 år på min hybridpendlare och var otroligt nöjd med. Det är tyst, rent och smidigt med rem och integrerade växlar. Så var inte beredd att backa från den bekvämligheten eftersom jag hoppas att Bullitten ska rulla året om. Nackdelar är ökad vikt och möjligen en sänkt verkningsgrad men fördelarna överväger med stor marginal för mig.
Larry vs Harry hade vid denna tid ett Alfine 11-kit med Gates remdrift men de hade då valt att köra Di2-versionen av baknavet (med elektroniskt styrd växling). Nu arbetar jag förvisso med elektronik och produktutveckling, men att elektrifiera något så förbannat enkelt som växlingen av ett integrerat nav fattar jag inte. Högre pris och komplexitet och svårare att serva om något pajar. Nej tack till ytterligare ett batteri och tillhörande miljöförstöring. Deras val kan nog motiveras av att de också har ett kit med Shimano STePS eldrift där de elektroniskt styrda växlarna kan motiveras bättre. Så jag ville i princip ha deras Alfine-kit fast utan elektroniska växlingen.
Och sen är det ju roligare att bygga själv på så sätt att man kan välja lite färgglada detaljer direkt från starten. Och exempelvis välja samma bromsar som jag redan har på andra cyklar och är nöjd med. Navdynamo är en annan förbättring som är en väldigt liten merkostnad om det tas med direkt från grunden istället för att bygga ett helt nytt hjul senare.
Utrustningslistan
Innan jag startade bygget var jag själv nyfiken på andras utrustningslistor utan att hitta så mycket. Så här kommer min rätt utförliga!
- Framhjul
- Nav Shimano Alfine DH-S501 (med inbyggd dynamo), snabbkopplingen bytt mot låskoppling
- Fälg Alienation Runaway 440 20″
- Ekrar Halo 180 mm BMX-ekrar, från Ebay
- Bromsskiva Shimano SLX SM-RT64 203 mm
- Däck Schwalbe Marathon 47-406
- Bakhjul
- Nav Shimano Alfine 11
- Fälg Mavic EX 721 Disc 26″
- Ekrar DT Swiss Champion Spokes 2,0, 246 mm
- Bromsskiva Shimano SLX SM-RT64 180 mm
- Däck Schwalbe Marathon 50-559
- Drivlina
- Gates Carbon Drive
Köpte Larry vs Harrys “upgrade kit” för att få allt rätt och enkelt. Eventuellt har vevpartiet en förlängd axel för att passa Bullitten. Så vågade inte chansa att köpa själv.
- Gates Carbon Drive
- Bromsar
- Shimano SLX BR-M675
Original förutom att fram krävs en mycket längre bromsslang (köpte slang Shimano SM-BH59 och anslutningar löst) - Bromsadapter fram Shimano SM-MA-F203P/S2
- Bromsadapter bak SM-MA-R180P/S2
- Shimano SLX BR-M675
- Annat smått
- Styre Funn flame flat bar
- Handtag KCNC TPR Grips
- Sadelklämma KCNC Road Lite SC7
- Stänkskärmar från Biltema. Fick köpa ett kit för 26″ och ett för 20″. Kunde då använda 20″-bakskärmen för framhjulet för att få en bra längd.
- Ramen
- Bullitt från Larry vs Harry. Köpte den av Andreas som har butik på Norra Agnegatan i Stockholm.
- Valde, på Andreas rekommendation, horisontella dropouts. De är enkla för att spänna remmen korrekt men väldigt jobbiga när hjulet ska tas ur helt. Bromsoket måste lossas och vridas upp och stänkskärmarnas fästen lossas.
- Från bra-att-ha-lådan
- Sadel, sadelstolpe, styrstam.

Några notiser kring bygget
Bromsslangar
Vissa saker gick förvånansvärt smidigt, vissa var förvånansvärt krångligt. Bakbromsen gick helt smärtfritt men frambromsen var desto större problem. Det är ju långt mellan styre och framhjul. Så jag hittade 2.4 m bromsslang att köpa löst. Valde sen Shimano SLX-bromsar som både jag och frun har på våra pendlare och som fungerat väldigt bra. Insåg sen misstaget att dessa bromsar har banjo-anslutning vid oken. Och sådana slangar säljer Shimano bara som färdigcrimpta med anslutning i fasta längder, inga tillräckligt långa för Bullitt. Hörde med Larry vs Harry som bekräftade att det var ett lurigt problem men de hade ingen färdig lösning. Hittade att JagWire har bra kit men de kostade en bra slant. Fick via happyride tipset att Sigges Cykel ute i Hässelby hade en bra-att-ha-låda från JagWire. Två cykelturer dit senare så hade jag delarna som behövdes för få på en banjoanslutning på min bromsslang… Att inte Shimano är sjyssta att sälja lösa banjoanslutningar är förvånande.
Dropouts på ramen
Larry vs Harry hade just släppt fräna singlespeed-dropouts med snygg kedjespännare, och på hemsidan visade de en remdriven Bullitt med dessa dropouts. Coolt tänkte jag och Andreas som sålde ramen tyckte också att det var en bra idé. Han varnade dock för att man, när man ska få ut hjulet, måste vinkla upp bakre bromsoket för att skivan ska kunna glida ut. Och efter att jag har monterat stänkskärmar så inser jag att dom också måste lossas när hjulet ska ut. Så en punktering ute i regn och kyla kommer bli ett jävla helvete för mig att fixa. Men det ser snyggt ut!
Möjligt att jag byter till dropouts med spår som lutar neråt-framåt istället för horisontellt bakåt. Men kör man fixedgear utan skivbroms och utan stänkskärmar så är dessa givna… För mig är de mest krångliga men snygga!
Hjulen
Detta var första gången jag byggde egna hjul från grunden. Så det var en ganska hög tröskel och gav ursäkt att köpa nya dyra verktyg. Så nu är garaget äntligen komplett med bra ekernycklar och ett helt okej riktställ. Tänkte inte gå in på hjulbygget i detalj här men det var väldigt roligt och givande. Att bygga till en lastcykel som första projekt är kanske korkat eftersom dessa hjul är tänkta att belastas hårt. Än så länge är de raka men vi får väl se hur länge de håller. För att öka chanserna att hjulen överlever är både fram- och bakhjul byggda med 36 ekrar. Detta begränsade dock kraftigt valmöjligheterna för fälgar. Framfälgen på 20″ var faktiskt enklast eftersom BMX använder samma dimension. Så där fanns både starka och snygga fälgar. Men bakhjulets 26″ har ju gått ur mode för mountainbikes, så utbudet där var mycket sämre. Så det fick bli en svart bakfälg istället för att matcha den blåa framfälgen.

Hur den är att cykla
Kort sagt så är den väldigt lik en helt vanlig sportig hybridcykel. Med en lite roligare känsla eftersom det är ett stort jäkla flak i synfältet. Eller kanske ens barn eller storhandling. Men detta efter de första kanske 50-100 metrarna av förvirring första gången man cyklar en tvåhjulig lastcykel. Eftersom framhjulet är framflyttat men styret sitter som vanligt så blev i alla fall min lutningsreflex vid svängarna ett problem. Bullittens större svängradie jämfört med en vanlig cykel gjorde att jag lutade mig för mycket inåt i svängen de första gångerna. Men, det var bara de första svängarna, nu kan jag hantera den precis som en vanlig cykel och byter mellan cykeltyper utan att märka något som helst.
Vikten hamnar på drygt 20 kg innan man börjar sätta på lådor eller lägga i last. Så allt från nerförsbacke till plant och lätt uppförsbacke går alldeles utmärkt. Minst lika bra som med en vanlig standardcykel. Vid accelerationer från stopp och i lite skarpare uppförsbackar börjar vikten märkas. Bullitt utan last är bara lite jobbigare än en vanlig cykel men det är ju inte därför man köpte den (att köra utan last). Jag har bara kört med måttlig last, kanske 10-15 kg, men har också några kraftiga backar för att komma hem. Och då blir det tungt. Känslan är rätt lik som med en tandemcykel. Man försöker hålla momentum in i backen men stannar ändå upp och måste mosa på låga växlar.
Sen något som bara delvis är egen erfarenhet och till stor del är vad jag läst från andra. En olastad Bullitt har väldigt lågt tryck på framhjulet. Till skillnad från en vanlig cykel där trycket på framhjulet är högt och det är den mest kraftfulla bromsen att använda. Men med olastad Bullitt, på lite halt underlag i en kurva, där kan det bli riktigt läskigt att använda frambromsen. Jag har bara hunnit märka det på grusvägar hittills men frambromsen låser lätt framhjulet och då blir det problem. Speciellt om man som jag, för att det såg coolt ut, tog största möjliga skivbroms fram. Prisskillnaden mellan stor och liten bromsskiva är pytteliten men att ta största storleken är absolut inte motiverat. Kanske att det till och med blir lite för kraftfullt. Framhjulet är ju dessutom bara 20″ så extra lätt att låsa det.

Lådor och flak

En sak att väga in i valet av lastcykel är förstås själva lastmöjligheterna. Vad ska man köra och hur mycket jobb vill man lägga ned? Bullitt är en grym cykel men själva tillbehören är jag inte jätteförtjust i. De är dessutom rätt dyra. Men många andra lådcyklar har en fast tung trälåda som blir begränsande om man vill köra stora saker.
I skrivande stund har jag bara gjort i ordning en bottenplatta i aluminium. I familjen fanns i 3 mm-aluminiumskiva till övers som jag kunde skära ur. Men börjar man räkna arbetstimmar så borde jag verkligen valt originalplattan trots dess saftiga pris. Gjorde en mall i kartong först och skar sedan i aluminiumplåten. Men blev väldigt mycket mätande och krånglande att få det vettigt. Ramen är dessutom gjord för en tjock originalplatta så om man ersätter den med en tunn aluminiumplåt så måste den läggas på distanser för att inte sjunka ned för långt i lastytan. Gillar dock verkligen resultatet och är i efterhand nöjd att jag byggde själv. Något som varken jag, eller originalplattan, har löst är bra fästpunkter för spännband mm.
Närmaste projektet är att bygga en låda som helst går enkelt att lyfta av. Det projektet får ligga i bakhuvudet och mogna ett tag framöver. Ska helst vara lätt viktmässigt, enkel att montera och ta av, kunna monteras en barnsits i, ha lite krokar och fästen för kassar mm, och så ett kapell (kanske det svåraste).
Att komma hem…

När jag köpte ramen var jag inte förberedd på att få med mig den hem direkt, tänkte att de behöver säkert beställas… Men Andreas plockade ner en från väggen och tyckte att den borde gå bra att cykla hem med. Vet inte riktigt hur han tänkte men jag ville ju inte ge upp och klart det lockade att få hem den direkt. Så här i efterhand borde jag definitivt lugnat mig och hämtat den med bil! Men cyklade säkert 3 km med en Bullitt-ram hängandes på axeln. En racercyklist passerade mig förvånat, skrattade lite och sa “det där var det kaxigaste jag sett”. Men chansen att jag skulle krascha mig själv, min nya Bullittram och min pendlarcykel var överhängande. Så sista 3 km promenerade jag med en enorm cykelram, det drog också till sig några blickar.

Det här med eldrift
Elassisterade cyklar generellt och lastcyklar specifikt växer ju väldigt mycket. Systemen verkar ha börjat bli riktigt bra. Jag valde bort det för att jag ville ha en så ren och okomplicerad cykel som möjligt. Och så för priset förstås. Än så länge är jag väldigt nöjd men den situationen kan nog ändras och då kanske det får bli att bygga ett nytt framhjul med hjälpmotor i. Bullitten är ju väldigt lik en vanlig cykel och känns väldigt snabb och kul att köra. När det är plant, nerför eller bara lite uppför. I skarpa uppförsbackar så märks förstås tyngden av. Det är helt okej när den är olastad men om man lägger på 10-30 kg last så blir det ju en helt annan sak. Så beroende på vad framtiden bjuder på för laster (!) så kanske det blir elassistans ändå.
