Stänkskärmsförlängning

Även kallad kompislapp eller egolapp.

Bakgrund & syfte

Normala stänkskärmar skyddar ofta bra mot vatten men är för korta för att ta bort det sista vattenstänket som träffar skor, vevparti och bakomvarande cyklist när det är riktigt blött ute.

  • Om man ligger nära bakom en annan cyklist i regnväder så blir man blöt av vattnet från den framförvarandes bakhjul. Detta har lett till behovet av kompislapp.
  • Vattenstänk från det egna framhjulet blöter ner skor, byxor och skitar ner vevpartiet i onödan. Detta har lett till behovet av en egolapp.

Egolapp har man på framhjulet för sin egen och cykelns skull, kompislapp har man på bakhjulet för bakomvarande cyklists skull. Då jag är egoist har jag bara egolapp på min pendlarcykel. Egolappen innebar ett mycket stort lyft för mina skor och mitt vevparti när jag cyklar i regn & slask.

Mina två lösningar har monterats och testats på Biltema-stänkskärmarna på min pendlarcykel.

Mindre lyckad stänkskärmsförlängning (metod #1)

Denna lösning var den första jag provade efter tips på ett internetforum. Idéen var att förlänga stänkskärmen med en mjuk plast som tar upp vattensprutet. Använde IKEAs Drälla skärbräda. Skar ut formen med brytbladskniv och värmde plasten till en rundad form med varmluftspistol. Fäste den i stänkskärmen med två skruv och mutter.

Fördelar

  • Skyddade mycket bra mot både vatten och slask.
  • Stabil, vek inte upp sig.

Nackdelar

  • Tung. Gjorde att stänkskärmen lätt började svänga fram och tillbaka och tog i däcken.
  • Tålde kyla dåligt. Min sprack efter att ha tagit i en trottoarkant i -20°C.

Lyckad stänkskärmsförlängning (metod #2)

Efter att lösningen ovan spruckit av kyla gjorde jag denna istället som fungerat mycket bra hittills. Idéen är att istället för plast använda en matta som hänger ned och stoppar stänk. Jag använde IKEAs dörrmatta Borris men vilken typ av heltäckningsmatta eller liknande borde gå bra. Bra om den har en del tyngd. Av resterna från skärbrädan Drälla skar jag ut en bit och värmde till den så den passade med stänkskärmens böjda form. Skar till en passande bit matta och klämde den mellan stänkskärmen och den lilla biten skärbräda.

Fördelar

  • Skyddar bra mot vatten och slask.
  • Tål både trottarkanter och att cykla genom snöhögar, viker då upp sig.
  • Lätt, påverkar inte stänkskärmen så mycket som den tidigare lösningen.

Nackdelar

  • Viker upp sig när det går fort eller är mycket stänk, stoppar dock fortfarande det mesta. Kanske får lägga till tyngder i slutet av mattan för att hålla den nere.

Tillbaka till Meckartips/-guider