Lacka cykelram

En beskrivning av hur jag gick tillväga för att lacka om ramen på min gammelracer.

Bakgrund & syfte

Som kan läsas på min sida för gammelracern så köpte jag den med en ganska tråkig penselmålad lack. Har tidigare lackat om bland annat en motorcykel med lack på sprayburk så jag använde samma teknik här.

Råmaterialet
Råmaterialet
Råmaterialet
Råmaterialet

Sammanfattning av resultatet

Detta är ju högst subjektivt (speciellt när det gäller färgsättning/mönster), men jag blev mycket nöjd med den nya lacken. I termer av utseende och glans så blev resultatet mycket gott. Det tar en del tid att genomföra detta men det var ett trevligt och givande projekt.

Dock måste nämnas att tåligheten hos denna lack inte på något sätt motsvarade den hos fabrikslacken. Jag tappade mina nycklar på ramen en gång och då sprack direkt småbitar färg bort. Vet inte hur detta enklast skall undvikas, tips mottages gärna.

Verktyg jag använde

 • Varmluftspistol
 • Målarspackelspade
 • Brytbladskniv
 • Gult slippapper, kornstorlek 240
 • Våtslippapper, ex kornstorlek 600 & 1200
 • Maskeringstejp
 • Sprayfärger
  • Grundfärg, rostskyddande, 1 burk
  • Täckfärg(er), 1 burk per färg (ev 2 om bara använder en färg)
  • Klarlack, 1 burk

För detta projekt gick jag till en färgaffär och köpte sprayburkar av dom för ~100:- styck. Har tidigare använt Biltema & Clas Ohlsons färger, och till motorcykeln köpte jag billack blandad på sprayburk av en billackerare. Har sett bilder på de som fått riktigt bra resultat med billiga sprayfärger, men jag själv ville inte chansa i detta projekt.

Arbetsbeskrivning

Förbered ytan för målning

Den som har en jämn och hård lack, med bara mindre skador på, kan börja med att enbart matta ned lacken med slippapper. Min lack var tyvärr allt annat än jämn, så jag valde att ta försöka ta bort all färg.

Första metoden att testa var att slipa bort lacken med gult slippapper och använda dremel-stålborste kring ramens muffar. Lacken var dock så mjuk att den satte igen slippapprena direkt. Det hade fungerat men krävt otroligt mycket tålamod.

Överröret slipat
Överröret slipat
Muff efter stålborste
Muff efter stålborste

En betydligt bättre lösning var att använda varmluftspistol på precis så hög värme att färgen mjuknade, och sen använda en spackelspade att skrapa med. Med detta sätt går rören väldigt fort att få rena, och även kring muffarna blev det mycket enklare.

Styrröret med muffar
Styrröret med muffar
Merparten av färgen borta
Merparten av färgen borta

Hela ramen tog ungefär tre timmar att få rent med denna metod.

Små färgöar kvar
Små färgöar kvar

Mest tid krävde området kring muffarna. Det som inte gick att komma åt med spackelspaden “spräckte” jag sedan bort med hjälp av en brytbladskniv. Var speciellt noggrann kring muffarnas kanter då jag ville ha dom tydliga i den nya lacken.

Då alla färgöar var borta så gick jag över hela ramen med slipapper med 240 i kornstorlek. Slipade fram ren metall vid rostskadorna.

Grundmålning

För att vara säker på att slippa fettfläckar och annan smuts så gick jag över hela ramen med hushållspapper fuktat med thinner. Täckte sedan alla ställen som skall vara fria från färg (vevlagerhuset, styrröret, gängorna för växelväljare, flaskhållare och bakväxel).

Hängde upp delarna i taket inomhus i ett garage. Om det är tillräckligt varmt och vindstilla så vore det klart bättre att hålla till utomhus. Här bör man vara noga med att ventilationen räcker till. Det blir en del färgdamm i den lokalen man är, men vad jag märkte hade färgen alltid torkat i luften innan den landade, så blev inga oavsiktligt färgade delar i garaget.

Ram och gaffel upphängda för grundmålning
Ram och gaffel upphängda för grundmålning

Använde en galge genom skruvhålet för sadelstolpeskruven för att hänga upp ramen. Gaffeln hängde jag upp genom att linda ett snöre hårt kring dess gänga.

Hade två olika grundfärger hemma, en rostskyddande och en vanlig. Lade två tunna lager av rostskyddande och sedan två lager med vanlig grundfärg. Tipset som alltid vid spraylackning är att lägga flera tunna lager så det aldrig riskerar att börja rinna. Efter de fyra lagrena så såg delarna ut som följer.

Ramen och gaffeln grundade
Ramen och gaffeln grundade
Fel i förarbetet syns tydligare med färg på
Fel i förarbetet syns tydligare med färg på

Med grundfärgen på plats så syntes direkt alla småfel som gjorts vid slipningen. Alla ojämnheter som lämnas kvar blir väldigt tydliga med ny färg på. Gick över ramen med våtslippapper med kornstorlek 600 och kände med fingrarna för att hitta eventuella ojämnheter.

Färdigfärgen

Jag valde att använda två färdigfärger, rött och vitt. Med bara en färg hade processen blivit betydligt enklare. Då större delen av ramen skall vara röd, så började jag med det vita. Täckte inte de delarna som skulle vara röda, utan försökte att bara spraya de delarna som skulle vara vita. Gjorde fyra lager vitt och slipade ytan jämn med 1200-papper. Speciellt ytorna i utkanten av det sprayade området blev lite “prickiga” och behövde slipas för att bli jämna. På bilden nedan har jag täckt de delar som jag ville behålla vita, inför att spraya resten rött.

Vita färgen klar och täckt för att måla rött
Vita färgen klar och täckt för att måla rött

Här gjorde jag ett stort misstag. Täckte de större vita partierna (bakgaffeln) med tidningspapper. Detta gjorde att den vita färgen var flammig av trycksvärta när jag tog bort papperet. Flammigheten gick enkelt att få bort med våtslippapper men det var ett onödigt misstag.

Efter fyra lager röd färg och borttagen maskering så blev resultatet följande (det är nu det roliga börjar)

Röda färgen klar och maskeringen borttagen
Röda färgen klar och maskeringen borttagen

Jag lät den röda färgen torka i två dygn. Sedan slipades hela ramen med 1200-papper. Framförallt så krävde gränserna mellan färgerna mycket slipning då fyra lager färg är ganska tjockt. Även här tyckte jag det räckte med att känna med fingrarna för att hitta kvarvarande ojämnheter. Sedan torkades hela ramen ordentligt rent.

Klarlack

Klarlackningen är definitivt det roligaste. Om ramen var fin innan så blir den än finare efter klarlacken då den går från matt till blank. Ett problem som dök upp även här var att ytan utanför det direkta sprayområdet blev prickig. Gjorde så att jag lade fyra lager klarlack med 10-15 minuter mellan varandra. Detta visade sig vara lite för snabbt då lacken började rinna på några ställen. Då den torkat ordentligt så slipade jag hela och lade ett sista lager och var då lite generösare med lacken. Där det blev tjockt med klarlack så såg lacken lite mjölkig ut men den klarnade efter att ha torkat.

Ramen och gaffeln klarlackade
Ramen och gaffeln klarlackade
Närbild på ramen nyligen klarlackad
Närbild på ramen nyligen klarlackad

När klarlacken hade torkat ca 1 timme tog jag bort maskeringen av gängor mm och påmindes återigen om att förarbetet påverkar slutresultatet mycket. Hade täckt slarvigt vid styrlagerskålarna så där fick jag en ojämn färgkant, borde ha knackat ur också dessa innan arbetet påbörjades.

Kanske finns det snabbare klarlacker av högre kvalitet, men mitt intryck är att ramen måste vila ett antal dagar innan man börjar montera saker, min fick hänga i ett hörn av garaget en vecka. Desto längre tid, desto bättre.

Tillbaka till Meckartips/-guider