Växeljustering har jag ett intryck av att många tror att det är mycket mer komplicerat än det är. På cyklar med utanpåliggande växlar (ofta 12 – 28 växlar), så kan det vara pilligt och frustrerande första gången. Men, med navväxlar har jag hittills inte stött på någon svårjusterad cykel! (Förutom min sambos femväxlade flickcykel som hade dubbla växelvajrar som gick till varsin sida av navet. Det var nog egentligen inte svårt men jag lyckades inte fundera ut hur man gjorde)
Det som jag beskrivit nedan gäller för de cyklar som jag har tillgång till, men jag har intrycket att de flesta navväxlade cyklar liknar varandra väldigt mycket och med samma tillvägagångssätt så kan man göra justeringen på alla sådana cyklar.
Har jag en navväxlad cykel?
Jag vet att det finns undantag, men om jag får generalisera så har du en navväxlad cykel om du har en cykel med växlar och fotbroms. Väldigt vanligt på äldre cyklar var tre växlar som styrdes med en enkel växelspak på styret. Vanligt idag är modernare navväxlar med sju och åtta växlar, som väljs genom att man vrider på en växelväljare på handtaget.


I exemplena nedan har jag tagit bilder på två klassiska tre-växlade cyklar med växelnav av märke Torpedo. Det moderna växelsystemet är ett Shimano Nexus med 7 växlar, också det mycket vanligt på moderna standardcyklar av högre kvalitet.
Nödvändiga verktyg
- Tumme och pekfinger.
- Behövs större vajerjustering så klarar man sig oftast med en skiftnyckel.
- Detta är ett bra tillfälle att smörja reglage och vajer, så: valfri smörjolja.
Äldre 3-växlat Torpedo-nav
Detta är mitt definitiva favoritnav. Jag har inte hört om något som krånglat. Möjligt att jag har viss övertro till dessa nav men jag tror de kan gå hur långt som helst.
Tips! På min gammelpendlare, på min mors cykel och andra jag hört om, så “försvinner” ettans växel efter ett tag. Som ni kommer förstå nedan så beror det på att växelvajern töjer sig. Vajern är som mest spänd på ettans växel. Gör det därför till en vana att så fort ni lämnar cykeln, slå om reglaget till tredje växeln. Då töjer sig inte vajern lika snabbt!
- En bra början är att smörja växelreglaget och vajern där den går in i sitt hölje. Vid baknavet så övergår vajern till en kedja som går in i navet, smörj även den.
- Sätt växelreglaget på tredje växeln (nu skall vajern vara ganska lös vid baknavet).
- Lossa vajerns justering vid baknavet så vajern blir rätt lös om den inte redan är det (Se bilderna! Lossa låsmutter 1 och skruva ut vajerhållare 1 lite, alt tryck in knapp 2 och dra ut vajerhållare 2 lite beroende på din modell). Lossa inte vajerhållaren mer än att det finns ett antal varv gänga kvar för den att greppa på.
- Nu är det dags att börja provcykla.
Om du har väldigt lös vajer kommer du ha tredje växeln oavsett vilket läge växelväljaren är i. Spänn då vajern lite (genom att skruva/skjuta in vajerhållaren vid baknavet). Till slut kommer du att kunna nå andra växeln, och när du fortsatt spänna vajern steg för steg så kommer du ha både första, andra och tredje växeln tillgänglig. Sluta spänn vajern direkt då du har alla växlar tillgängliga.Man vill inte spänna vajern för mycket, då töjs den snabbare och riskerar att gå av. Om vajern spänns för mycket kommer man inte kunna nå tredje växeln.
- Om du nådde ändlägena för justeringen av vajerhållaren så behöver du lossa vajern och göra den större justeringen där. Sedan kan du återgå till finjusteringarna.
- Om du har modellen med låsmutter och vajerhållare så dra åt låsmuttern så vajern inte justerar sig själv vartefter.
Svårare än så var det inte. Om nu första växeln faller bort om några månader vet du vad som behöver göras. Spänn bara vajern någon millimeter igen så kommer den tillbaka!
En vän till mig har ett modernt 3-växlat nav som fungerade lite annorlunda. Där skulle man ställa reglaget på andra växeln och så fanns ett indikatorfönster vid baknavet där indikatorn skulle stå mellan två streck. Justeringen gjordes genom att vrida på vajerhöljets justering uppe vid reglaget. Väldigt likt nedanstående beskrivning.
Modernare Shimano Nexus 7-växlar
Här har jag sett ett antal olika varianter. Om ditt nav inte stämmer alls med utseendet jag visar här så kan du alltid få hjälp i cykelns manual om du fick med en sådan. Normalt är dessa nav ännu enklare att justera än ovanstående äldre modeller.
- Även här är en bra start att smörja reglaget och vajern där den går in i sitt hölje. Ofta är det smutsigt vid baknavet och de små markeringarna är svåra att se, ta en trasa och torka rent så hittar du dom.
- Ställ reglaget på den växeln som har en liten markering vid sig (i detta fall fjärde växeln, markerad med en liten punkt vid siffran).
- Leta upp markeringen vid baknavet (om du tittar på baknavet och vrider på reglaget så ser du vilka delar som rör sig, och då är det lättare att se var man skall titta efter markeringarna). I detta fallet är det två röda streck som skall matcha varandra.
- Justering görs genom att vrida på vajerhöljets justering uppe vid själva reglaget (se bilden på reglaget). Prova att vrida åt ena/andra hållet och se hur markeringen vid baknavet rör sig. Ställ in så markeringarna matchar.
- Cykla och njut!
Avslutningsvis
Det finns som sagt många varianter på navväxlar. Med mindre anpassningar av tillvägagångssätten ovan så är jag övertygad om att alla navväxlade system kan justeras. Om du inte får det att fungera, eller har ett annorlunda system du önskar hjälp med, så kontakta mig gärna.