Välgörenhet – Crescent Positron 5-växlad

Såld! Gav 1000:- till Diabetesfonden.

5-växlade Crescent Positron i solen
5-växlade Crescent Positron i solen

Denna Crescent kom till mig från en cykelrumsrensning i en bostadsrättsförening i Stockholm. Det speciella med den var att den var så otroligt nära originalskick och i princip helt utan slitage. Men tidens tand hade givetvis gjort sitt mot däck och bromsbelägg som jag fick byta. Även dynamobelysningen fram och bak fungerade vilket jag upplever som ovanligt på såpass gamla cyklar.

Den var ganska liten i storleken men hittade en ny ägare i en glad Stockholmstjej som tidigare haft en liknande cykel och gillat den!

Dekaler och världsmästarfärgerna!
Dekaler och världsmästarfärgerna!

Växelsystemet var en femväxlad variant (1×5) av Shimanos Positronsystem. Intressant är att det systemet var Shimanos första indexerade växelsystem och att själva indexeringen sitter i bakväxeln istället för i reglagen som det fungerar idag. Växelvajern var en mycket styv vajer som därmed både kunde dra och putta bakväxeln till rätt växel (istället för att bara dra och låta andra rörelsen skötas av en returfjäder som det görs idag). På denna cykel var det alltså ett drev fram och fem drev bak och växelreglaget satt lättåtkomligt på styrstammen.

Utförda arbeten under renoveringen:

  • Nya bromsbelägg fram och bak
  • Nya däck (32-622)
  • Allt genomgånget, smort och justerat

Tillbaka till Cyklar för välgörenhet