2011 Estland – Översikt och dag 1

Övergripande

Jag har länge varit väldigt sugen på att cykla igenom de tre baltländerna Estland, Lettland och Litauen, mycket inspirerad av reseberättelserna från Erik och Eric på cykelturist.com. Estland ligger så lättillgängligt med båt från Stockholm men känns ändå som det bjuder på en annorlunda upplevelse jämfört med att röra sig i Sverige/Norge/Finland/Danmark etc. Men mina fördomar mot landet var större än vad som skulle infrias. Mycket kort sammanfattat så vill jag mycket starkt rekommendera detta som ett cykelland att uppleva! Vi hann med nord-västra delen av Estland, från Tallin till Dagö. Jag hoppas jag får tillfälle att komma tillbaka och se mer, och kanske då fortsätta söderut till Lettland också (smidigt med båt till Riga).
Jag fick med mig min barndomsvän Rasmus som också han är cykelentusiast men på något konstigt sätt lyckats begränsa sin cykelsamling till bara en cykel.

Böcker och kartor

Jag samlade ganska mycket material via Estniska turistbyrån men definitivt största hjälpen fick vi av:

  • Regio Eesti Atlas (förlaget hittas på regio.ee). Detta var en heltäckande atlas i skala 1:150 000 vilket var perfekt för cykling. Tältplatser, campingar och sevärdheter var utmärkta. Även vägbeläggningen var indikerad (även om vi inte alltid höll med om markeringen). Inte så bra cykelformat rent storleksmässigt men allt som behövdes i övrigt!
  • Boken Turist i Estland av Ingemar Carlsson (utgiven 2007, ISBN 91-86012-08-8). Mycket trevlig att ha med sig som guide på de platser vi besökte. Om städerna fanns ganska mycket skrivet.
  • Gratiskartan “Caravaning – Campingkarte”, liten uppvikbar karta från all-estonia-camping.com. Hade vissa campingplatser markerade och de stora nationella cykelrutterna utmärkta.
  • “Reseguide till Estland” från EESTI Maaturism, bra förteckning över både boende och aktiviteter på landet.

Cyklarna

Jag cyklade på min pendlarcykel som utrustades med frampakethållare (lowrider) för att kunna hålla totalt fyra packväskor (plus tält på bakpakethållaren). Cykelvalet motiveras starkt av att denna cykel har jag pendlat på i många år så den känns pålitlig och både min rumpa och resten av kroppen är van vid sittställningen.

Rasmus cyklade på en 3-växlad stadscykel från Skeppshult som också den fungerade mycket bra genom hela resan.

Boenden och mat

Tanken för boende var att prioritera hotell/vandrarhem om priserna var låga, och ha med oss tält om vädret tillät och för att kunna sova någon natt ute i naturen. Hotellpriser var mycket låga jämfört med Sverige (i Paldiski bodde vi fint för 45 EUR, i Tallin för 35 EUR för ett dubbelrum en natt). Estland har inte allemansrätt på samma sätt som i Sverige och man får därför inte tälta var som helst, men det finns campingar och utmarkerade tältplatser där det är tillåtet. Den markerade tältplats vi letade upp var dock knappast värd att kallas tältplats.

Generellt var matpriserna kring hälften mot de svenska, både på restaurang och i matbutiker. Det var därför alltid roligt att stanna och handla mat. Vi satsade oftast på ett mål lagad mat per dag (restaurang) och åt resten i form av mackor och annat från mataffärer. Tyvärr saknade Estländska matbutikerna det stora utbud av färdigmat som fanns i Sverige, men några sallader och färdiga piroger gick oftast att finna.

Dag 1 – Söndagen 31 juli 2011 – Stockholm till Tallin

En dag av packning och väntan på Tallink-Siljas färja till Tallin. Under eftermiddagen samlade vi ihop oss hos Rasmus, packade ihop de sista sakerna och cyklade genom Stockholm till Värtahamnen. Färjebiljetterna rekommenderas att köpas i god tid! Delvis finns det rabatter för de som köper tidigt, och delvis tar de billiga hytterna slut snabbt. Vi var inte ute efter någon speciell lyx utan ville bara komma till Tallin så smidigt som möjligt. Plats i b-hytt gick då att köpa för ca 500:-/person. Som cyklister fick vi köra på färjan tillsammans med bilarna. Precis som på Viking-Lines båtar fanns inget speciellt för cyklister på bildäck utan cyklarna fick man stuva in lite här och var bland bråten mitt på bildäck. Vore trevligt med bra cykelställ men detta fungerar också bra.

En suddig Rasmus på Tallink Siljas bildäck, cyklarna parkerade på vad vi tror var någon sorts hiss. Men vi tror det var där personalen menade de skulle vara.
En suddig Rasmus på Tallink Siljas bildäck, cyklarna parkerade på vad vi tror var någon sorts hiss. Men vi tror det var där personalen menade de skulle vara.

Kvällsunderhållning blev psykadeliska estniska kortfilmer i Starlight Cabaret.

Sträcka: ca 7 km

… vidare till dag 2 av resan!