2010 Gotland – Översikt och dag 1

Övergripande om resan, Gotland och planering

En cykelsemester på Gotland känns på något sätt som en obligatorisk del av den svenska sommaren. Hanna hade aldrig varit på Gotland och mina minnen bestod av en klassresa många år tidigare i livet (också det en cykelresa). Att göra cykelsemestern på Gotland på tandemcykel var än mer klassiskt.

Denna reseberättelse skrivs drygt ett år efter att själva resan ägde rum så detaljerna är lite färre och texterna kortare.

Böcker/Kartor

  • Turist & Cykelguide Gotland (ISBN 9789 1790 2562 5).
    Ges ut i samarbete med Svenska Cykelsällskapet och har ett liknande upplägg som kartorna över Sverigeleden. Kartor varvas med information om orterna och sevärdheter. Ringbunden bok i litet format gör den väldigt smidig att använda. Innehåller allt som behövdes och lite mer, inklusive fullgoda kartor med markeringar över lämpliga cykelvägar för hela Gotland.
  • Gotlandsguiden, gratis turistkarta över Gotland & Visby. Bra överblickskarta och turistkarta för visby.

Cykeln

Tandemcykeln var vår gamla Crescent tandem som hade renoverats under vintern och våren. Inför resan satte vi på väskhållare fram (s.k. lowrider) så vi kunde ha alla fyra packväskor med oss. Sadlarna tog vi från pendlarcyklarna så rumporna skulle vara vana vid sadeln från start. Då denna gamla tandem hade ganska upprätt sittställning så kunde vi båda sitta både fram och bak, så vi bytte plats nästan varje dag för att få variation.

Under resan mötte vi en del andra cykelturister men inga fler på tandem.

Boenden och mat

Vi bodde uteslutande på vandrarhem (både STF-anslutna och icke) under hela turen vilket fungerade utmärkt. Tältsemester på Gotland hade nog fungerat minst lika bra då utbudet av sovplatser ökat, men både jag och Hanna trivs med att veta att vi kan bli torra/varma när vi kommer fram. Vi bokade alla boenden i förväg så rutten var förbestämd.
Om man inte vill boka allt i förväg är det nog iaf bra att ha med sig ett antal alternativ med telefonnummer så innan man börjar cykla för dagen kan boka nattplatsen.

Vi hade med oss en lista över tillgängliga ICA/Coop/etc med öppettider för de stora orter vi skulle passera. Luncherna köpte vi nästan alltid på närmaste mataffär i form av färdig sallad som vi åt längs med vägen. Middagarna åt vi på restauranger/pubar eller lagade på vandrarhemmen. Frukost köptes i mataffärerna eller hos vandrarhemmen.

Dag 1 – Lördagen 24 Juli – Visby till Lärbro

Dagens etapp, start från färjan i Visby till vandrarhemmet i Lärbro
Dagens etapp, start från färjan i Visby till vandrarhemmet i Lärbro

Vi tog bilen tidigt från Stockholm till Nynäshamn och hittade en gratisparkering en bit från hamnen som var bra. Någon kilometer från bilparkeringen till hamnen är ju föga problem när det ändå är starten på en cykelsemester! Att ta cykel på Destination Gotlands färjor fungerade bra, som vanligt var det bara att skyffla in cykeln längs väggarna på bildäck.

Glada i hågen i ett soligt Nynäshamn i väntan på färjan
Glada i hågen i ett soligt Nynäshamn i väntan på färjan

Vår väderplanering hade dock brustit dramatiskt. Sista tre arbetsveckorna var i strålande sol men denna första semesterdag blev annorlunda. Sol i Nynäshamn men när bogporten fälldes ner i Visby såg vi grå himmel och intensivt regn uppenbara sig. Den idylliska cykelsemestern fick en start vi inte kommer glömma närmaste åren.
Då alla boenden var bokade i förväg var det inte mycket att välja på, vi skulle till Lärbro. Jag tog kaptensplatsen och Hanna blev stoker. Istället för den troligen vackrare kustvägen så tog vi väg 148 rakt till Lärbro och fick då samsas med biltrafiken på väg mot Fårö. Vinden var hård och rakt i ansiktet, kombinerat med ett så våldsamt regn att det ibland var svårt att hålla ögonen öppna. Då och då blev det till att stanna och bara skratta åt situationen.

Men biltrafiken var inte så betungande och vägarna fina så det gick trots förutsättningarna väldigt bra. Framme vid STF vandrarhem Lärbro fick vi ett bra rum där vi kunde torka oss och våra kläder. Resans första och enda haveri blev när jag försökte lyfta cykeln upp på sitt stöd, genom att lyfta i Hannas sadel vilket fick sadelrälsen att hoppa ur sitt plastfäste (tandemcykeln med packade väskor var tung!). Det gick som tur var att krångla tillbaka med lite pyssel och böjande så Hanna fick ha en sadel även fortsättningsvis.

En blöt tandemcykel får sova nedanför vandrarhemmets fönster
En blöt tandemcykel får sova nedanför vandrarhemmets fönster
Den, för denna resan, klassiska torka-kläder-i-vandrarhemmet-explosionen har inträffat
Den, för denna resan, klassiska torka-kläder-i-vandrarhemmet-explosionen har inträffat

Trevlig middag på Lärbros pizzeria!

Sträcka: 41km
Medelhastighet: 18km/h

… vidare till dag 2 av gotlandsresan!