Vår, välgörenhetscyklar och navrenovering

Nu är det vår på allvar! Kö på cykelbanorna i centrala Stockholm. Massvis med grusdamm i lungorna och ögonen (men på ett positivt sätt). Cyklarna har fått sommardäck och vårservice och man känner sig som en jedi på cykeln.

För att göra våren ännu bättre så har jag nyss fått en massa mer plats i garaget. Två renoverade cyklar (en Monark herrcykel och en Skeppshult barncykel) har fått nya ägare via Blocket. Och sen gav jag till slut upp på ett fantastiskt projekt som aldrig hade blivit tillräckligt fantastiskt under min kontroll. En vacker retro damcykel, en Zenith ØGLÆND de luxe, fick en ny ägare i Stockholm och blir förhoppningsvis renoverad. Totalt 1900:- till Stockholms Stadsmission.

På Monark-cykeln så gav den lite trötta fotbromsen ett bra tillfälle att lära känna ett nytt baknav, Shimano 3CC.

Shimano 3CC under rengöring
Shimano 3CC under rengöring

Hade aldrig sett det navet förut och det verkar vara ganska ovanligt relativt exempelvis Torpedos treväxlade nav. Försökte köpa nya bromsbackar hos några affärer inne i stan, men till skillnad från hos Torpedo så finns ingen nytillverkning av dessa. Så det fick räcka med rengöring och uppsmörjning av alla delarna vilket gav en viss förbättring. Men att sätta ihop navet rätt tog några försök. Hittade sprängskiss och även en guide med beskrivningar för att plocka isär och sätta ihop det igen. Se Sheldon Browns hemsida där han fått publicera Sutherlands handbok om fotbromsade nav. För just Shimano 3CC så var det denna del som var aktuell.